Blog

Θέμα 4ο

2013-02-26 10:11

Το ασκί του Αιόλου

Ο Οδυσσέας φτάνει στο νησί του Αιόλου και ...

... Την άλλη μέρα μπήκαμε στα πλοία μας πολύ πρωί και ξεκινήσαμε. Σε λίγο φτάσαμε στο νησί που κατοικούσε ο Αίολος, ο θεός των ανέμων. Πήγαμε στο παλάτι του και μας καλοδέχτηκε.

Έναν μήνα περάσαμε εκεί. Όταν ήρθε η ώρα να φύγουμε, ο Αίολος μας έδωασε ένα μεγάλο ασκί. Μέσα σ' αυτό έκλεισε όλους τους ανέμους. Μονάχα τον Ζέφυρο άφησε έξω ελέυεθερο να σμπρώχνει με το φύσημά του ήσυχα τα πλοία μας για την πατρίδα.

Εννιά μέρες και εννιά νύχτες ταξιδεύαμε πρίμα. Απάνω στις δέκα άρχισαν να ξεχωρίζουν τα βουνά της Ιθάκης. Βλέπαμε πια τςι φωτιές που άναβαν τη νύχτα οι βοσκοί.

Τότε με πήρε ύπνος γλυκός, γιατί ήμουν κουρασμένος από τους κόπους και τις αγρυπνίες. Την ώρα που κοιμόμουν, οι σύντροφοί μου με την ιδέα πως το ασκί είναι γεμάτο ασήμι και χρυσάφι το άνοιξαν. Μονομιάς πετάχτηκαν έξω με ορμή οι κλεισμένοι άνεμοι, αρχισαν να φυσούν με δύναμη και έσμπρωξαν τα πλοία μακρία από την πατρίδα μας.

Οι σύντροφοί μου έκλαιγαν πικρά.

Τότε εγ΄ω πετάχτηκα από τον ύπνο και τόσο στενοχωρέθηκα που λίγο έλλειψε να πέσω στη θάλασσα και να πνιγώ. Μα πάλι το καλοσκέφτηκα και δεν το βρήκα φρόνιμο. Γι' αυτό αποφάσισα να υποφέρω κι αυτή τη μεγάλη συμφορά.

Η τρικυμία μας έφερε πίσω στο νησί του Αιόλου. Αυτός ξαφνιάστηκε άμα με είδε και με ρώτησε γιατί γύρισα πίσω κι εγώ του διηγήθηκα ό,τι με βρήκε. Τότε θύμωσε πολύ και με έδιωξε σκληρά.

Εγώ έφυγα βαριά βογγώντας από τη λύπη μου.

Καταλυπημένοι ξεκινήσαμε και ταξιδεύαμε έξι μέρες. Στις εφτά φτάσαμε στη χώρα των Λαιστρυγόνων...

Θέματα:

1. Ποια ήταν τα λάθη των συντρόφων του Οδυσσέα;

2. Ποιο ήταν το λάθος του Οδυσσέα;

3. Γιατί ενώ ο Αίολος τους καλοδέχτηκε στην αρχή αργότερα τους έδιωξε; Είχε δίκιο γι' αυτή του την απόφαση και γιατί;

4. Γράψε μερικά παραδείγματα από τη ζωή μας σήμερα που κάνουμε τα ίδια λάθη με τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του. Ποιες είναι οι συνέπειες;

Ο καθένας θα γράψει τις απόψεις του στο χώρο του χωρίς να σβήσει τα προηγούμενα!!!

 

 

Θέμα 3ο Φώτη Κόντογλου "Το τρελό νερό"

2013-02-19 02:01

Διαβάστε προσεκτικά το παραμύθι και γράψτε ο καθένας στο χώρο που έχει στην καρτέλα με το όνομά του τις απόψεις του σχετικά με αυτό που διάβασε...

Καλή διασκέδαση....

Μια φορά κι έναν καιρό ήτανε ένας σουλτάνος, καλός και δίκαιος και είχε έναν βεζύρη, που ήτανε και αυτός...

καλός και ήταν κι αστρολόγος.

 

Μια μέρα ο βεζύρης λέγει του σουλτάνου, πως είδε κάποια σημάδια στον ουρανό πως θα βρέξει στον κόσμο ένα νερό τρελλό, και πως όποιος το πιει αυτό το νερό, θα τρελλαίνεται. Και πως όλοι οι άνθρωποι που ζούνε στην επικράτειά τους θα πιούνε και θα χάσουνε τα λογικά τους, και δεν θα νιώθουνε πια τίποτα, μήτε τι είναι σωστό και τι είναι ψεύτικο, μήτε τι είναι καλό και τι είναι κακό, μήτε τι είναι νόστιμο και τι άνοστο, μήτε τι είναι δίκαιο και τι άδικο.

 

Σαν τ’ άκουσε αυτά τα λόγια ο Σουλτάνος γυρίζει και λέγει στον βεζύρη: Αφού θα τρελλαθεί όλος ο κόσμος, πρέπει να κοιτάξουμε να μην τρελλαθούμε κι εμείς, γιατί αλλιώς πώς θα τους κρίνουμε με δικαιοσύνη; Του λέγει ο βεζύρης πως ο λόγος του είναι σωστός και πως θά ‘πρεπε να προστάξει να μαζέψουνε από το καλό νερό που πίνανε, και να το φυλάξουμε μέσα στις στέρνες, για να μην πίνουνε από το χαλασμένο και κρίνουμε παλαβά κι άδικα, μα δίκαια, όπως έχουνε χρέος.

Έτσι κι έγινε. Σε λίγον καιρό έβρεξε στ’ αλήθεια, και το νερό ήτανε τρελλό νερό, και τρελλαθήκανε όλοι οι άνθρωποι, και δεν γνωρίζανε οι καημένοι τι τους γίνεται, και είχανε το ψεύτικο για αληθινό, το κακό για καλό, το άδικο για δίκαιο. Μα ο σουλτάνος κι ο βεζύρης πίνανε από το καλό νερό που είχανε φυλαγμένο, και δεν τρελλαθήκανε, αλλά κρίνανε τον κόσμο με δικαιοσύνη.

Μα ο κόσμος τά ‘βλεπε ανάποδα και δεν ήτανε ευχαριστημένος από την κρίση του σουλτάνου και του βεζύρη και φωνάζανε πως τους αδικούνε και κοντεύανε να σηκώσουνε επανάσταση. Μετά από καιρό, σαν είδανε κι αποείδανε, ο σουλτάνος κι ο βεζύρης, χάσανε το κουράγιο τους, και λέγει ο σουλτάνος στο βεζύρη: Τούτοι οι φουκαράδες αληθινά χάσανε τα φρένα τους και τα βλέπουνε όλα ανάποδα κι όπως πάμε, μπορεί να μας σκοτώσουν επειδή θέλουμε να τους κρίνουμε με δικαιοσύνη για να ευτυχήσουνε. Το λοιπόν, βεζύρ αφέντη, άιντε να χύσουμε το καλό νερό από τις στέρνες, και να πιάσουμε να πίνουμε κι εμείς από το τρελλό νερό, να γίνουμε σαν κι αυτούς και τότε θα μας καταλαβαίνουνε και θα μας αγαπάνε. Έτσι κι έγινε. Ήπιαν και αυτοί από το παλαβό νερό και τρελλαθήκανε, και κρίνανε τρελλά κι άδικα, κι ο κόσμος απόμεινε ευχαριστημένος και πολυχρονίζανε τον σουλτάνο».

 

 

2ο Θέμα

2013-02-12 01:32

 

 

 

Διαβάστε το παρακάτω κείμενο

Αν δεν το ξέρετε....

Ο Ζινεντίν Ζιντάν (πλήρες όνομα στα γαλλικά: Zinedine Yazid Zidane), συχνά αποκαλούμενος και με το παρατσούκλι Ζιζού, είναι παλαίμαχος Γάλλος ποδοσφαιριστής με καταγωγή από την Αλγερία. Αγωνιζόταν ως μέσος και οι διακρίσεις του τον κατατάσσουν ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Έχει κατακτήσει εθνικά πρωταθλήματα με τη Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης, διεθνείς τίτλους με την Εθνική Γαλλίας και πολλά ατομικά βραβεία.

Στην τελική φάση του Μουντιάλ 2006 που διεξήχθη τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2006 στη Γερμανία. Ο Ζιντάν, σε ηλικία 34 χρονών, είχε μόλις τελειώσει την επαγγελματική του καριέρα. Είχε παίξει το τελευταίο του παιχνίδι με τη Ρεάλ ένα μήνα πριν και είχε δηλώσει ότι μετά το τέλος του Μουντιάλ θα αποχωρήσει οριστικά από τα γήπεδα. Παρόλ' αυτά συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχημένη πορεία της Γαλλίας μέχρι τον τελικό με την Ιταλία. Στην κανονική διάρκεια του τελικού πέτυχε το μοναδικό γκολ της Γαλλίας με πέναλτι. Με σκορ 1 - 1 το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και στο 110ο λεπτό ο Ζιντάν έγινε ο πρωταγωνιστής ενός πολυσυζητημένου επεισοδίου, μαζί με τον αμυντικό της Ιταλίας Μάρκο Ματεράτσι. Ο Ζιντάν, αντιδρώντας σε ένα προκλητικό σχόλιο του Ματεράτσι, κουτούλησε τον Ιταλό και τον έριξε στο έδαφος. Ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε το επεισόδιο, καθώς ήταν εκτός φάσης, μετά όμως από συνεννόηση με το βοηθό διαιτητή απέβαλε το Ζιντάν. Η ΦΙΦΑ διερεύνησε το περιστατικό, και το ακριβές περιεχόμενο των λόγων του Ματεράτσι που προκάλεσε την οργή του Ζιντάν, και τελικά τιμώρησε και τους δύο παίχτες. Η Γαλλία έχασε τον τίτλο, καθώς οι Ιταλοί επικράτησαν στα πέναλτι...

Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι...

 

α) Αρμόζει σε έναν τέτοιο παίκτη να δείξει τελικά τέτοια συμπεριφορα;

β) Τι κατάφερε ο Ζιντάν μ' αυτή του τη συμπεριφορά στο τέλος της καριέρας του;

γ) Ο διαιτητής δίκαια τον τιμώρησε, ή έπρεπε να τον αφήσει επειδή ήταν μεγάλος παίκτης;

δ) Γιατί ο Ματεράτσι τον προκάλεσε και δεν προκάλεσε άλλον παίκτη;

ε) Αν και τελικά τιμωρήθηκαν και οι δύο παίκτες ποιος τελικά βγήκε ωφελημένος από το φέρσιμο του Ζινταν και γιατί;

Απαντήστε στα παραπάνω ερωτήματα κάθε ένας ατομικά στο χώρο που δίνεται αν πατήσει κάποιος πάνω στο όνομά του. Τα αποτελέσματα θα τα συζητήσουμε στην τάξη...

Για να βοηθηθείτε δείτε τους παρακάτω υπερσυνδέσμους.

 

el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD_%CE%96%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BD

www.piperies.gr/posts/zinentin-zintan-oi-kalyteres-stigmes

www.youtube.com/watch?v=H8SwxZJUIaY

www.greektube.org/content/view/51610/2/

 

 

 

 

Θέμα 1ο

2013-01-28 00:46

Το σχολείο μας έχει έναν ωραίο προαύλειο χώρο στον οποίο κατά καιρούς γίνονται κάποιες ζημιές. Θέλουμε να επισκευάσουμε τις ζημιές και να διαμορφώσουμε αυτόν τον χώρο όσο μπορούμε καλύτερα, ώστε να χρησιμοποιείται δημιουργικά για παιχνίδια και μάθηση από τους μαθητές αλλά και από τους πολίτες το απόγευμα.

Θα χωριστείτε σε 4 ομάδες όπως εσείς θέλετε.

Η 1η ομάδα αναλαμβάνει το ρόλο του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η 2η ομάδα αναλαμβάνει το ρόλο των εκπαιδευτικών

Η 3η ομάδα αναλαμβάνει το ρόλο των γονέων

Η 4η ομάδα αναλαμβανει το ρόλο των μαθητών

Κάθε ομάδα καταγράφει τις προτάσεις της σχετικά με το τι θεωρεί ότι πρέπει να περιλαμβάνει η αυλή του Σχολείου, πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και πως να κρατήσουμε την αυλή ασφαλή και όμορφη. Υπενθυμίζουμε ότι τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε είναι περιορισμένα.

Σημείωση:

Κάθε ομάδα θα γράφει στο ειδικό κουτί που υπάρχει γι' αυτήν. Το κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να γράφει από το σπίτι του.

 Καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία!

Περιμένω να δω τις απόψεις σας....

H 1η Ομάδα μπορεί να γράψει πατώντας ΕΔΩ

H 2η Ομάδα μπορεί να γράψει πατώντας ΕΔΩ

H 3η Ομάδα μπορεί να γράψει πατώντας ΕΔΩ

H 4η Ομάδα μπορεί να γράψει πατώντας ΕΔΩ